maanantai 23. toukokuuta 2022

Food Pharmacy osa 1

Yksi harvoista mukaan lähteneistä tavaroista oli Food Pharmacy-kirja, jota olenkin nyt lueskellut ahkerasti ja ajattelin nyt postat ensimmäisen osan tästä kirjasta eli tiivistelmät ja tärkeimmät kohdat kappaleista 2-4.1! Ensimmäinen kappale oli lähinnä esittelyä, joten siitä en löytänyt mitään kovin mielenkiintoista. 4. kappale jakautuu kuuteen eri alaosaan, joka onkin loppukirja eli sen takia olen tässä tehnyt tiivistelmän vain ensimmäisestä osasta! Kirjassa käytetään hyvistä ja huonoista bakteereista vertausta Luke Skywalkeriin ja Darth Vaderiin, jos joku ihmettelee noita reseptien nimiä :D

Tästä kirjasta tuli myös monessa kohtaa mieleen eräs toinen kirja, josta saatan tulevaisuudessa tehdä myös samanlaisia tiivistelmiä, jos teitä kiinnostaa. :) Lisäksi huomautuksena, että kursivoidut osat ovat omia lisäyksiäni, jotka tulivat mieleen tekstiä lukiessa!

─────────────────────────

2. Tulehdus - kutsumaton vieras

  • Krooninen tulehdustila syntyy, kun kehon immuunijärjestelmä on ylikuormittunut
  • Noin 25-vuotiaasta eteenpäin keho ei enää itse tuota tulehduksia vastaan taistelevia antioksidantteja, vaan ne on saatava ravinnosta
  • Geenit vaikuttavat tulehduksiin aiemmin luultua vähemmän (!!!)
    • Tutkimus osoittaa, että monet taudit voidaan poistaa yksinkertaisesti ruokavaliomuutoksilla 

 

Katso iso kuva täältä

─────────────────────────

3. Taistelu maha-suolistokanavasta

  • Terveyden perusta on hyvin toimiva suoliston mikrobibakteerikanta
  • Aikuisessa on noin 1,5-1,9 kiloa bakteereja (mistä tuli itselle mieleen, että apua, mitä jos joskus painon putoaminen onkin vain bakteerien vähentymistä, koska ruokavalio on niin ravintoköyhää?! :D)
  • Bakteereja - hyviä ja huonoja - on vähintään 10 kertaa enemmän kuin ihmisessä on soluja
  • 70-80% immuunijärjestelmästä on suolistossa
  • Suoliston bakteerikannan kunto vaikuttaa sairauksiin kuten diabetekseen, allergioihin, astmaan, sydän- ja verisuonitauteihin sekä joihinkin syöpiin
  • Vaikuttaa myös aivoihin
    • Suolisto on ihmiskehon toiset aivot ja suolistolla on myös muisti!
  • Ihmisen painoon ja lihomiseen ei vaikuta ainoastaan liiallisen ravinnon saaminen ja liikkumattomuus eli päivittäiset plussakalorit vaan myös toimimaton suolisto ja huono bakteerikanta (eli saatat oikeasti laihtua ihan vain sillä, että hoidat suolistosi kuntoon!)
  • Suoliston bakteerikanta osallistuu myös tunteiden säätelyyn
    • Tutkimuksissa ylipainoisten henkilöiden bakteerikantaa on annettu laihoille ja tämän jälkeen myös laihat koehenkilöt ovat alkaneet lihoa (!!!)
  • Hyvä asia on se, että bakteerikanta uudistuu kokonaan noin muutaman viikon välein, joten lihomiseen ja huonoihin elintapoihin "tottuneet" bakteerit uusiutuvat myös
    • Oikeanlaisella ravinnolla saa katkaistua tuon lihomiseen johtavien bakteerien uusiutumisen eli uusi bakteerikanta "pitää opettaa" paremmille tavoille!
  • Suoliston kunto linkittyy masennukseen
    • Serotoniinituotannosta vain n. 5-10% sijaitsee aivoissa ja loput tulevat suolistosta (!!!)
    • Suolisto on siis tärkeä tekijä myös kehon hormonitoiminnan säätelyssä
  • Parhaimmillaan suolistossa on noin 100 biljoonaa ja tuhansia erilaisia hyviä bakteereja
    • Oikea mittasuhde hyviä ja huonoja bakteereja olisi 1 000 000 hyvää suhteessa yksi huono bakteeri
    • Nykyajan ruokatottumukset ovat kuitenkin kääntäneet nämä mittasuhteet niin, että olemme kaukana tuosta ideaalista
  • Esimerkiksi raakoja vihanneksia syömällä moninkertaistat lähes välittömästi hyvää bakteerikantaa!
    • Hyvät bakteerit voimistuvat ja moninkertaistuvat nopeasti, kunhan niille antaa ravintoa ja vaihtoehtoisesti kuolevat pois, jos niitä ei ruoki, jolloin bakteerikannan monipuolisuus heikkenee
  • Ne muodostavat kalvon suolistoon ja siten estävät myrkkyjen ja muun kuonan pääsemistä verenkiertoon 

 

Katso iso kuva täältä

  • Ruoka, joka sulaa jo ohutsuolessa ei ruoki paksusuolessa olevaa hyvää bakteerikantaa
    • Huonoja ruokia esimerkiksi valkoinen leipä, pasta ja riisi (Huom. oletan, että kirja tarkoittaa siis myös valkoista pastaa ja riisiä)
    • Ohutsuolessa sulavat ruoat myös nostavat verensokeria liian nopeasti, mikä ylikuormittaa ruoansulatuselimistöä ja etenkin maksaa sekä haimaa, jotka käsittelevät verenkierrossa olevaa ylimääräistä sokeria niin nopeasti kuin mahdollista
  •  Amazonilla asuvan Yanomami-alkuperäiskansan bakteerikanta on noin 40% monipuolisempi kuin keskivertolänsimaalaisen
    • Yanomamit ovat säilyttäneet tiiviisti oman kulttuurinsa ja näin ollen eivät myöskään syö yhtä haitallisesti kuin esimerkiksi länsimaissa syödään
      • Tämä tuli mieleen toisesta kirjasta eli Michael Greger'n How Not To Die (jonka suomennoksen luulen olevan tämä): Geeniperimän vähäisyyden merkitys yleisiin sairauksiin on todistettu tutkimuksilla, joissa ns. "terveellisen geeniperimän" kansoista länsimaihin muuttaneiden henkilöiden terveyttä seurattiin. 
      • Tällaisia kansoja ovat siis sellaiset, joiden keskuudessa on länsimaalaisiin verrattuna paljon vähemmän esimerkiksi diabetesta, syöpiä ja sydän- ja verisuonisairauksia. 
      • Ne henkilöt, jotka adoptoivat länsimaalaiset ruokailutottumukset, alkoivat kärsiä aivan samoista "kansantaudeista" kuin muutkin länsimaalaiset eli heidän oma geeniperimänsä ei loppujen lopuksi muuttanut mitään.
      • Tästäkin voi päätellä sen, miten tärkeä tekijä ruokavalio on, sen sijaan, että vain syyttää kaikesta omia geenejään!
  • Kroonisena pidettyjen sairausten uskotaan kolmin- tai jopa nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, sillä lasten ja nuorten bakteerikantaa ei ole ruokittu niin kuin pitäisi (!!!) 
    • On arvioitu, että kun Ruotsissa syöpä koskettaa tällä hetkellä 1/3 ihmisistä niin tulevaisuudessa joka toinen sairastaa jonkin syövän
  • Antibiootit eivät pelkästään tapa hyvää bakteerikantaa, vaan pahentaa huonoa tekemällä niistä täysin immuuneita antibiooteille
    • Arviot kertovat, että tulevan parinkymmenen vuoden aikana ihmisiä kuolee useammin tällaisiin antibiootti-immuuneihin bakteereihin kuin esimerkiksi syöpiin
    • Tutkijat ovat myös arvioineet, että mikäli antibioottien liiallista käyttöä ei varota, vuonna 2050 suurin yksittäinen kuolleisuuden syy tulee olemaan antibiootti-immuuneiden bakteerien aiheuttamat sairaudet (!!!)
  • Eli: käytä antibiootteja vain, kun oikeasti tarvitsee ja jos sinun on pakko olla kuurilla, niin käytä probiootteja ja/tai synbiootteja kuurin aikana ja myös hetken sen jälkeen! Ruokailuihin on myös hyvä lisätä hapatettuja kasviksia.
  • Epigenetiikka: tutkii DNA:n ja ympäristön linkittymistä
    • Kaikkeen et voi vaikuttaa ja tiede ei kiellä geenien periytymistä, mutta tutkijat ovat viime aikoina alkaneet ymmärtää, miten suoliston bakteerikanta saattaa aktivoida tai olla aktivoimatta joitakin geenejämme
      • Taas Greger'n kirjaa lainaten: Geenit ovat ne, jotka lataavat aseen, mutta elämäntapamme ovat ne, jotka painavat liipasimesta
  • Epigenetiikan saralla on esimerkiksi tehnyt tutkimuksia erillään asuneista kaksosista: miksi toisella on eri sairauksia kuin toisella, kun he ovat kuitenkin perimältään yksi ja sama ihminen?
    • Tutkimuksissa on todettu, että suoliston bakteerikanta on laukaissut toisella sellaisia geeniperimän tuomia sairauksia, jotka heillä kummallakin on, mutta toinen on pitänyt sairaudet kurissa ruokavaliolla
  • Hyvä puoli kaikessa on se (ja myös Greger'n esiintuomat tutkimukset tukevat tätä!), että kun muutat ruokavaliosi, muutokset bakteerikannassa tapahtuvat todella nopeasti
    • Omasta kokemuksesta sanoisin, että tässä kohtaa täytyy kuitenkin osata erottaa ns. päälle päin tuntuva hyvä olo ja kehon sisällä tapahtuvat muutokset. Eli esimerkiksi viisi päivää kasvispitoisella ruokavaliolla ei välttämättä tuo sinulle muuta kuin päänsärkyä ja väsymystä, mutta pinnan alla tapahtuu koko ajan positiivisia muutoksia, joilla on pitkäkestoisia vaikutuksia terveyteesi!

────────────────────────

4. Tervetuloa tulehduksia ehkäisevään keittiöön

 

4.1. Lisätyn sokerin eliminoiminen ruokavaliosta 

  • Sokeria on aiemmin pidetty hyvänä asiana etenkin vanhemman sukupolven keskuudessa, sillä vielä 50-luvullakin sitä mainostettiin halvimpana mahdollisena ravintoaineena
  • Kehon tulehdustilaan vaikuttavat sokerin osalta verensokeri ja verensokeria laskeva hormooni insuliini
  • Sokerin syöminen laittaa meidät haluamaan sitä vieläkin enemmän → suoliston bakteerikannan muisti
  • Kun sokeri päätyy ohutsuolesta verenkiertoon, haima alkaa erittää enemmän insuliinia kuin tarvitsisi ja kun kehon insuliinitaso nousee liikaa, immuunipuolustusjärjestelmä puolustautuu rajusti, mikä taas ylikuormittaa ja uuvuttaa suoliston bakteerikantaa → tulehdus
  • Kehomme kuitenkin tarvitsevat sokeria, joten tärkeää on se, mistä sokeri tulee eli missä kohtaa suolistoa syöty sokeripitoinen ruoka sulaa!
  • Kasviksista saatava glukoosi on tervein sokerin lähde, sillä se hajoaa vasta paksusuolessa, jolloin hyvä bakteerikanta saa ravintoa
  • WHO:n mukaan sokeri on terveytemme suurin uhka
    • WHO:n suositus on maksimissaan 6-8 teelusikallista sokeria päivässä, mutta Yhdysvalloissa syödään keskimäärin 22 teelusikallista sokeria per päivä
  • Jo ennen diabetestä kehomme eivät välttämättä enää osaa hajottaa sokeria, mikä lopulta johtaakin kakkostyypin diabetekseen
    • Yhtenä merkkinä tästä diabeteksen esivaiheesta on keskivartalolihavuus, mutta myös laihat henkilöt voivat kärsiä tästä tietämättään (!!!)
  
Katso iso kuva täältä

  • Muutama suklaapala siellä täällä ei vielä kuitenkaan aiheuta tuhoa eli ongelmia koituu, kun tuon ylläkuvatun insuliini-kierteen laittaa tapahtumaan liian usein
  • Sokeria lisätään myös sellaisiinkin ruokiin, joista et oleta sitä löytävän, esimerkiksi kinkkuun, eri leipiin ja toki myös juomiin 
  • Huomautetaan etsimään näitä toisenlaisia ilmaisuja lisätylle sokerille (osa näistä oli sellaisia, että niitä ei ollut kirjassa, mutta koska niille oli jokin toinenkin suomenkielinen sana, niin lisäsin sen listaan): isoglukoosi, maissisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, fruktoosi, hunaja, melassi, glukoosi (dingding tuohon ylläolevaan lihatutkimukseeni!), sakkaroosi, sokeriruoko, hedelmämehutiiviste, maltoosi, mallassokeri, laktoosi, agave
  • Tutkimus osoittaa, että vaatii noin kuukauden, että saa rikottua sokeririippuvuuden
    • Tämän oletan tarkoittavan myös siis sellaista tilannetta, että et ehkä edes tiedä olevasi riippuvainen sokerista, koska sitä on niin monessa ihan tavallisessa sokerittomalta vaikuttavassa ruoassa, kuten leikkeleissä yms.
    • Tutkimuksen osoittamia apuja sokeririippuvuuden katkaisemiseen: juo kuppi vihreää teetä (tasapainottaa verensokeria), pese hampaasi, tee vihersmoothie tai syö viinirypäleitä, lähde ulos ja liiku, soita ystävällesi ja pyydä häntä muistuttamaan, miksi sinun tulee pysyä sokeripaastossa

 

Katso iso kuva täältä

  • Parhaat "sokeriset" herkut ovat hedelmät ja marjat
    • Hedelmäsokeri sisältää antioksidantteja ja kuituja, jotka auttavat vähentämään verenkiertoon pääsevän sokerin määrää eli vaikka se onkin sokeria, niin sen hajoamisprosessi kehossa on erilainen kuin lisätyn sokerin
  • Parhaat luontaiset "makeutusaineet" ovat kuivatut viikunat, aprikoosit ja taateli
    • Kirjan kirjoittajat kuitenkin huomauttavat, että näiden "makeutusaineiden" käyttäminen lisätyn sokerin sijasta ei aluksi auttanut sokerikierteen katkaisemisessa vaan nuokin triggeröivät. Eli kirjan kirjoittajien täytyi pitää hieman pidempi detox ennen kuin tilanne normalisoitui. 
  • Lisää ruokiisi tulehduksia laskevia ja verensokeria laskevia mausteita kuten kardemummaa, raakakaakaota ja kanelia ja lisäksi käytä kookosöljyä, sillä hyvät rasvat auttavat myös pitämään verensokerin tarpeeksi alhaisena
  • Herkuttelusuosituksiksi on myös nostettu pakastettu "vihreä" (eli raaka) banaani, joka on upotettu tummaan suklaaseen (85% kaakaota tai enemmän), pähkinät ja kookoslastut, siemennäkkileipä (kannattaa varmasti tehdä itse!), kaalisipsit, marjoista, banaanista, kookoskermasta ja tulehdusta ehkäisevistä mausteista tehty jäätelö, pakastetut viinirypäleet (tätä täytyy kyllä kokeilla!)
 
Katso iso kuva täältä

 ────────────────────────

Food Pharmacy's Favorites tähän asti kirjaa

  1. Kurkuma - yksi monista tulehduksia poistavista yrteistä. Tulehduksia voi yrittää poistaa lääkkeillä, mutta lääkkeissä on aina mahdollisuus sivuvaikutuksiin eli elintavat ovat paras tapa hallita tulehduksia!
  2. Syntbiootit eli probiootin (esim. maitohappobakteeritabletti) ja kuidun yhdistelmä. Kuitu auttaa probioottien pääsyä perille asti ja lopulta kuidusta myös tulee maitohappobakteerien ruokaa eli ne voimistuvat ja moninkertaistuvat.
  3. Neilikka - erittäin tehokas (kirjan mukaan maailman vahvin :D) antioksidantti! Kannattaa murskata ja laittaa esimerkiksi smoothieeseen, keittoihin, kahviin tai teehen.  
  4. Vihreät/raa'at banaanit - kirjan mukaan banaani on yksi hedelmistä, joka muuttuu pääasiassa ei kovin terveelliseksi sokeriksi kypsyessään, mutta raakana on se on pääasiassa kuitua. Lisäksi raa'oissa banaaneissa on paljon pektiiniä, joka on "paratiisi suolistobakteereille". Muista kuitenkin valita luomubanaanit, joissa ei ole tuholaistorjunta-aineita! 
    • Itse olen lukenut hieman erilaisia tutkimuksia banaaneiden osalta ja lisäksi joillekin ei mahaongelmien tai refluksian takia sovi raaka banaani. Joten itse aion jatkaa tylsällä puolikypsällä linjallani :D
 

  ────────────────────────

Toivottavasti tässä tuli jotain uutta jollekin tai jos ei uutta niin ainakin laittoi jälleen miettimään sitä, mitä me oikein kehoihimme tungemme! Oikeasti tällaisten tieteeseen perustuvien kirjojen lukeminen vaan tuo aina mieleen sen, että miksi ortoreksia on edes sairaus... Eikö meidän pitäisi jo vuonna 2022 tietää, mikä edistää terveyttä ja mikä ei?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! :O Tee ihmeessä lisää kirjatiivistelmiä, jos vaan jaksat ja jos tulee ideoita, mistä voisit tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, et tykkäsit ja ehdottomasti jatkan näiden tiivistelmien tekemistä! :)♡

      Poista